Masyarakat Paraguay telah pun menggunakan stevia sejak beberapa lama dengan cara yang amat mudah. Dengan memakannya begitu sahaja sebagai ulaman. Ada juga mencampurkan stevia dalam minuman harian sebagai bahan pemanis .
Walaupun rasa yang dihasilkan daun stevia yang asli tidak seperti serbuk stevia yang terproses ini kerana kandungan strevioside terproses ialah dalam kepekatan 81 hingga 91 % berbanding kandungan kepekatan pada daun dalam 12 hingga 30 peratus (%), namun penggunaannya masih lagi dapat menampung penggunaan bahan manis dalam rumah anda ini kerana dalamdaun stevia masih dapat memberikan rasa manis pada makanan anda
Stevia boleh digunakan dengan hanya mengeringkan daunnya dan kemudian daun tersebut boleh dihancurkan dengan cara menggiling atau di carik dengan menggunakan tangan atau di kisar dengan mengunakan mesin kopi. Daun yang telah kering ini boleh di tambahkan didalam adunan teh pada ¼ sudu makan stevia menyamai kemanisan 1 sudu makan gula
Penyediaan sirap stevia boleh di lakukan dengan hanya merendam 1 bahagian stevia didalam 4 bahagian air ( satu cawan sirap stevia hanya mengandungi ¼ cawan stevia ). sirap ini kemudiannya dibiarkan selama 24 jam pada suhu bilik bagi memudahkan stevia larut . kemudian sirap stevia boleh di simpan didalam peti sejuk bagi memanjangkan hayatnya.
Penggunaan sirap stevia adalah paling mudah kerana ianya mudah larut dan lebih cepat untuk dirasai kemanisannya berbanding kaedah pengunaan stevia kering. Disebabkan kemanisan sirap stevia pada tahap 110 kemanisan gula
200 ml sirap stevia boleh digunakan untuk beberapa ketika. Dan banyak kegunaan sirap stevia boleh applikasikan pada makanan makanan harian.
No comments:
Post a Comment